Alergeny

 

Znakowanie składu środków spożywczych w prawie Unii Europejskiej

Obecne prawo żywnościowe (patrz piśmiennictwo) nakłada obowiązek zamieszczania na etykiecie wykazu wszystkich składników zawartych w produkcie żywnościowym włącznie z wodą i dodatkami wyliczanymi wg masy tych składników w porządku malejącym. Należy wymienić również komponenty bardziej złożonych składników, chyba że zostały one już wcześniej wymienione jako składniki produktu lub ich zawartość jest na niskim poziomie, uznanym za nie oddziaływujący potencjalnie alergizująco.

Dodatkowo ustalona jest lista 12 potencjalnie działających alergizująco składników żywności, których obecność musi być jasno zaznaczona na etykiecie (tabela). Ponadto istnieją specyficzne zasady znakowania substancji dodatkowych do żywności, substancji słodzących, aromatów oraz składników pochodzących z organizmów modyfikowanych genetycznie, podobnie jak składników poddanych napromieniowaniu

Jeśli jakieś składniki pojawiają się w nazwie produktu, są naturalnie związane z tym produktem lub gdy są w jakiś sposób wyróżnione na etykiecie (podkreślone, narysowane etc.) należy ilość tych głównych składników produktu spożywczego wyrazić jako procent całości składu.

Lista UE potencjalnych alergenów, które powinny być wymieniane na etykietach produktów spożywczych:

  • Zboża zawierające gluten (tj. ziarno pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu, kamutu lub ich odmian hybrydowych) oraz produkty z nich wytworzone
  • Skorupiaki oraz produkty z nich wytworzone
  • Jaja oraz produkty z nich wytworzone
  • Ryby oraz produkty z nich wytworzone
  • Orzechy arachidowe oraz produkty z nich wytworzone
  • Soja oraz produkty z niej wytworzone
  • Mleko oraz produkty z niego wytworzone (włącznie z laktozą)
  • Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone
  • Seler oraz produkty z niego wytworzone
  • Gorczyca oraz produkty z niej wytworzone
  • Ziarno sezamu oraz produkty z nich wytworzone
  • Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg lub 10mg/l wyrażonych jako SO2
  • Łubin i produkty pochodne
  • Mięczaki i produkty pochodne